Barcelona posilnila prestupy po zmene pravidiel FFP v LaLige

Zdieľať:

Barcelona patrí medzi španielske kluby, ktorým bola poskytnutá prestupová podpora po zmenách vo finančných pravidlách fair play v LaLige.

Kluby, ktoré prekročia svoj ligový limit výdavkov na sezónu – ktorý zahŕňa aj Barcu – budú teraz môcť minúť 50 % všetkého, čo ušetria alebo získajú, na získanie nových hráčov.

Navyše, ak úspora, ktorú dosiahnu na odchádzajúcom hráčovi, bude predstavovať viac ako 5 % z ich limitu výdavkov, bude môcť investovať 60 % do príjmov.

Podľa predchádzajúcich pravidiel mohli kluby minúť len 40 % ušetrených alebo vyzbieraných peňazí, pričom ak bola úspora na danom hráčovi podstatná, stúpla na 50%. 

“Cieľom [zmeny] je stimulovať podpisy v čase, keď je prestupové obdobie pozastavené, a zároveň zabezpečiť, aby kluby celkovo stále šetrili,” uviedol hovorca LaLigy.

“Táto prechodná zmena pre sezónu 23-24 pozitívne ovplyvní mnohé kluby, ktoré prekračujú svoj limit, pretože budú môcť naďalej pôsobiť na trhu a zároveň šetriť.”

Zdroj z ligy uviedol, že zmena sa týkala „všetkých klubov, pretože veľa z nich prekročilo svoje limity“ a nesúvisela konkrétne s existujúcou finančnou situáciou Barcy.

Úpravu pravidiel schválila delegátska komisia ligy, v ktorej je prezident LaLigy Javier Tebas, jeho viceprezidenti a zástupcovia z 12 rôznych klubov

Nemožno však poprieť, že Barca bude jedným z príjemcov úpravy, keďže LaLiga sa snaží pomôcť klubom zostaviť káder na budúcu sezónu.

Katalánsky klub potreboval toto leto znížiť približne 200 miliónov EUR (218,99 milióna USD), aby splnil svoj limit výdavkov – ktorý by mal klesnúť z približne 650 miliónov EUR na 450 miliónov EUR – hoci odchodom Busquetsa a Albu už výrazne ušetril. 

Urobili tiež škrty v iných oblastiach, ako je ukončenie Barca TV a zníženie mzdových nákladov basketbalového tímu (ktoré je zahrnuté v ich výdavkovom strope), aby im pomohli zaregistrovať predĺženie zmluvy a nové podpisy, keď sa oficiálne prestupové obdobie uskutoční. 

Okrem toho Barca tento týždeň oznámila podpísanie zmluvy s Ilkayom Gundoganom ako voľným hráčom z Manchestru City, pričom  po vypršaní zmluvy s Athleticom 30. júna sa ku klubu pripojí aj obranca Inigo Martinez.

Zdroj: espn.co

Foto: forbes.com