Prezident FC Barcelona Joan Laporta obvinený z úplatkárstva

Zdieľať:

Sudca dohliadajúci na „Caso Negreira“, ako je v Španielsku známy, sa rozhodol obžalovať prezidenta FC Barcelona Joana Laportu z úplatkárstva, športovej korupcie, nekalej správy a falšovania, ako informovala tlačová agentúra EFE.

„Caso Negreira“ zahŕňa celkové platby vo výške približne 7,7 milióna dolárov (7,3 milióna eur), ktoré Barca zaplatila bývalému viceprezidentovi Technického výboru rozhodcov Josému Mariovi Enriquezovi Negreirovi a jeho synovi počas 18-ročného vyšetrovania.

Európsky futbalový riadiaci orgán rozhodol, že Kataláncom by malo byť umožnené zúčastniť sa na ročníku 2023/2024 ich elitnej súťaže Ligy majstrov, ale vyhradil si právo udeliť ďalší trest, ak sa objavia nové dôkazy.

V septembri sudca dohliadajúci na prípad, sudca Joaquin Aguirre, odporučil, aby sa obvinenie z pokračujúcej korupcie v športovej oblasti zmenilo na obvinenie z úplatkárstva, keďže Negreira bol v tom čase verejne známou osobou.

Toto odporúčanie bolo vydané v súdnom príkaze, ktorý videl El Periodico. Neskôr boli dvaja bývalí prezidenti Barcy, Sandro Rossell a Josep Maria Bartomeu, plus dvojica bývalých funkcionárov klubu obvinení z úplatkárstva, športovej korupcie, nekalej správy a falšovania obchodného dokumentu.

Podľa El Periodico mali katalánske noviny prístup k súdnemu príkazu, ktorý podrobne uvádza, ako Aguirre súhlasil s obvinením súčasného lídra Barcy Joana Laportu za rovnaké zločiny po tom, čo dospel k záveru, že platby Negreirovi v rokoch 2008 až 2010 počas prvej Laportovej vlády predstavujú „pokračujúce úplatkárstvo“.

Aguirre sa údajne rozhodol, že nielen Laporta, ale všetci členovia jeho predstavenstva zo spomínaného obdobia hrali „účinnú zodpovednosť pri rozhodovaní o vykonaní údajne nezákonných platieb“ Negreirovi a jeho synovi Javierovi.

Ďalej sa usúdilo, že 10-ročná premlčacia lehota neuplynula, pretože by sa mala počítať od 17. júla 2018, kedy bol údajne spáchaný posledný trestný čin v prípade.

Laporta opakovane poprel, že by sa Barca dopustila akéhokoľvek previnenia a trvá na tom, že platby boli zaplatené za poctivú poradenskú prácu.

Zatiaľ nereagoval na najnovší vývoj v prípade, ktorý prichádza na konci futbalovej reprezentačnej prestávky a 10 dní pred tým, ako Barca hostí ich zatrpknutých rivalov Real Madrid v najnovšom pokračovaní La Ligy El Clasico.

Zdroj: forbes.com

Foto: fcbarcelona.com