Je zlatá lopta naozaj v správnych rukách?

Zdieľať:

Ako všetci dobre vieme Leo Messi vyhral svoju siedmu Zlatú loptu za posledných 13 rokov. 6 z nich ešte ako hráč FC Barcelona, poslednú už ako hráč PSG. Mnoho obyčajných ľudí ale aj futbalových hviezd je názoru že ju mal vyhrať Robert Lewandowski. Je to však naozaj tak? Poďme sa nato pozrieť.

Štatistiky

Pokiaľ sa bavíme o štatistikách, jediné v čom bol Lewandowski lepší boli strelené góly za ktoré koniec koncov aj vyhral trofej pre najlepšieho útočníka. Pokiaľ sa bavíme o počte úspešných prihrávok, odobratých lôpt, úspešných driblingov, vytvorených šancí, vytvorených veľkých šancí, asistencií či ocenení pre muža zápasu tak Leo Messi nie len že je lepší od Lewandowskeho ale vo väčšine tychto štastík je dokonca najlepší z top 5 európskych líg. Okrem toho sa stal najlepším strelcom La Ligy a na Copa America 2021 sa stal najlepším strelcom, prihrávačom a hráčom celého turnaja zatiaľ čo Lewandowskemu sa na EURO 2020 vôbec nedarilo.

Trofeje

Lewandowski vyhral Bundesligu a nemecký pohár, Messi vyhral Copa Del Rey a Copa America 2021, v lige skončil s Barcelonou tretí.

Záver

Pokiaľ sa nato pozeráme z pohľadu štatistík je jasné že Leo je zaslúžený víťaz aj keď sa to mnoho ľuďom nepáči a je pre nich ťažké to akceptovať. Lewandowski je momentálne najlepší útočník na svete ale bohužiaľ je tu stále Leo a aj vďaka nemu a Cristianovi zlatú loptu nikdy nevyhrali velikáni ako Ribéry, Iniesta, Xavi či Neymar. Kvalita akou disponuje Lewandowski nesmie byť v žiadnom prípade degradovaná a futbalisti jeho typu sa nikdy nesmú podceňovať no tentokrát je ocenenie (aspoň podľa mňa) v správnych rukách.

Zdroj: klubfcbarcelona.sk
foto: marca.com